21 Feb 2009

"Split" project, Bulart gallery, 2003





"Split", lamestone, 44/84/25 cm





"Flame", limestone, 150/70/55 cm
exhibition, "Split" project,
Bulart gallery, Varna, Bulgaria, 2003



text for the project by Raya /only in bulgarian at the moment/
текстът на Рая към дебютната и изложба "Сплит"


Сплит

В хаотичното време отделено ни между раждане и смърт се появява интуитивния копнеж да изживеем нещо наистина стойностно.
И точно тук се появява сплитът между искам и мога, сблъсъкът между възможности и желания, конликтът между Аз-а и другите, възелът на Границата на чистото възприятие между идване и отминаване, където познатото става непознато и между ин и ян остават само гранични пулсации. Помежду е сплитът. По средата на думите, на диханията, на пространствата…Нашата цялост е съвкупност от сплитове - от неразбрани понятия, неподредени мисли, затормозени фрази, погрешни стъпки, невзети решения, недоизказани признания, объркани спомени….Сплитът е бариера. Той прави условен разреза между нормално - ненормално, валидно -невалидно, статично - динамично, хармонично - хаотично, съзнато - несъзнато, психично -физично, чувствено - емоционално, инстинктивно - интуитивно, духовно - материално.
Сплитът поставя равенство между Чистота и Пустота. Той е пречката между Преди и После, между Беше и Следва,з ащото Отвъд него е чистото съзнание.
Съвкуплението на шилото с камъка и извеждането на надвеществен субстрат дематериализира формата. В херменевтиката на формотворчеството съпротивата на материята е изцяло неприоритетна и изпъква значимостта на духа.
Сплитът е и двуичен код: дух - форма, дух - пространтво, дух - време, разложен в невинността на момента на творчество и неговия смисъл. Тогава материята става несъществен атрибут на нещата и те загубват своята вещественост.
Използвам въздуха като втори материал. Отворите демонстрират желание за Преминаване отвъд материята, но и за заграждане на собствено изолирано пространство, ареал. Но в частност те са и клуп- примка…
Различната фактурност на обработения камък го омекотява. Създава усещане за био - маса, био - фирма , био - скруктура.
Сплитът е даденост. Признат или подтиснат той съществува. От нас зависи дали и как ще развържем или разсечем този възел в себе си.

RAYA

Галерия „Буларт”, Варна ,дебютна самостоятелна изложба, 2003